“Küresel Isınma ve İklim Değişikliği” Semineri

Texas Tech Üniversitesi’nin tanınmış öğretim üyesi Prof. Dr. Todd Alan Anderson Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Kemah Meslek Yüksekoklu’nda yoğun katılımlı seminer düzenledi.

01/10/2019 Salı günü Kemah Meslek Yüksekokulu konferans salonunda Amerika Birleşik Devletleri Teksas Eyaleti Texas Tech Üniversitesi Çevre ve İnsan Sağlığı Enstitüsü hocalarından Prof. Dr. Todd Alan Anderson “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği” konulu bir seminer verdi.

Seminere Kemah protokolü ve öğrencilerin yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti.

Seminere; Kemah Kaymakamı İsmail Demir, Kemah Belediye Başkanı Osman Kemal Aslan, Kemah Jandarma Komutanı, Kemah İlçe Emniyet Amirleri, Kemah Cumhuriyet Savcısı, Kemah İlçesi Yargı Mensupları, Kemah İlçe Milli Eğitim Müdürü, Kemah Kredi Yurtlar Kurum Müdürü, Kemah Meslek Yüksek Okulu Akademik kadrosu ve tüm yüksekokul öğrencileri katıldı.

Açılış konuşmasını Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Kemah Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Etem Osma yaptı. Etem Osma konuşmasına 2019-2020 akademik yılının başarılı ve verimli bir yıl olması temennisi ile başladı. Osma, Kemah Meslek Yüksek Okulu’nun kısaca tarihçesine değinerek, hâlihazırda 5 örgün eğitim programı ve 2 uzaktan eğitim programı olmak üzere toplamda 7 programda, 807 kayıtlı öğrenciyle eğitime devam edildiğini aktardı. Yüksekokul Müdürü Osma konuşmasının devamında şu mesajları verdi: “Üniversiteler sadece eğitim öğretim faaliyetlerinin yapıldığı kurumlar olmayıp başta bilimsel faaliyetlerve beraberinde sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerin yapıldığı en önemli kurumlardır. Bizde buradan hareketle bu yıldan itibaren öğrencilerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda bu tür etkinlikleri sürdürme düşüncesindeyiz. Bugün ilk olarak Amerika’da birlikte çalıştığım, daha önce Erzincan’a iki kez misafir ettiğim, çevre kirliliği ve çevre toksikolojisi alanında önemli çalışmaları olan Prof. Dr. Todd Alan Anderson ile başlıyoruz. Bugün sizlere insanlığın ve günümüzün en önemli problemi olan çevre problemleri ve bu problemlere bağlı olarak insanlığı ve bütün canlıları tehdit eden küresel ısınma ve iklim değişikliği üzerinde bilgilendirme yapacağız. İnanıyorum ki bu seminer her birimizde konuya yönelik farkındalık oluşturacaktır.”Yüksekokul müdürü Osma konuşmasını yüksekokul öğrencilerine bazı tavsiye ve önerilerde bulunarak, mutlu, başarılı ve sağlıklı bir yıl dileyerek tamamladı.

Kemah Kaymakamı Sayın İsmail Demir’de konuşmalarında civar köylere yaptığı gezilerde vatandaşların tespitlerine yer verdi. Köylülerin eskiden kış aylarında metreleri bulan kar yağışlarından, ekinlerinin gür olduğundan, ağaçlarının verimli olduğundan bahsederken şimdilerde ise kış aylarının daha yumuşak geçtiğinden, tarımda ise eski verimliğin olmadığından bahsettiklerini anlattı. Bunun birçok sebebi olabileceğini ama en önemli nedeninin iklim değişikliği olduğunu söyleyerek konunun ehemmiyetine dikkat çekti.

Prof. Dr. Todd Alan Anderson özellikle karbondioksit (CO2) miktarının her geçen gün atmosferde artışına değindiği konuşmasında buna paralel olarak sera etkisi oluştuğunu ve bununda iklim değişikliğine sebep olduğunu belirtti. Küresel ısınmanın buzulların erimesine, yüksek kesimlerde kar kütlelerinin ciddi oranda azalmasına sebep olduğunu sunusunda yer alan resimlerle gösterdi. Yapılan çalışmalar ve gözlemlerde erimenin kesin bir şekilde görüldüğünü belirtti. İklimde var olan değişmelerin küresel ısınma ile meydana geldiği bilim insanlarının birçoğu tarafından artık kabul edilmeye başlanmıştır. Şimdiden gereken önlemler alınmadığı takdirde Küresel ısınmadan ilerleyen yıllarda bütün canlıların ciddi oranda etkileneceğini vurguladı. Çevreye zarar vermeyen çevre dostu alternatif kaynaklara yönelinmesinin önemine ve gerekliliğine değindi.

Seminer, Kemah Kaymakamı Sayın İsmail Demir’in, Prof. Dr. Todd Alan Anderson’a teşekkür ve plaket takdimiyle sona erdi.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email